Xenonljus – effektiv belysning med lång livslängd

Xenonljus till Volvo

Vi har ett stort utbud av xenonljus av olika slag på Vparts.se. Vi har både xenonlampor samt modellanpassade xenonkit som passar fint till din Volvo. Vi erbjuder ett utbud av xenon som är av hög kvalitet. Med dessa ingår Vparts garanti på minst ett år.

Xenonljuset är starkt och effektivt. Ljuset beräknas vara upp till fyra gånger starkare om man jämför med en halogenlampa med samma effekt. Ljuset är även i regel något mer vitt och mer likt vanligt dagsljus, ett ljus som ska vara behagligt för ögat. Llivslängden för en xenonlampan är även längre än en halogenlampa. Livslängden beror även på antal tändningar. Lampan tappar lite ljus allt eftersom, och om du vill behålla samma starka ljus som vid nyskick så kan du behöva byta lamporna lite oftare (i genomsnitt rekommenderar vi ungefär vartannat år).

Benämningen xenonljus kommer från att man använder ädelgasen xenon. Tillsammans med en blandning av metallsalter placeras denna gas i ett glasrör med elektroder av volfram. Xenongasen är effektiv och lampans uppvärmningstid blir tämligen minimal (cirka en sekund). Argon, som bland annat används i gatlyktor, kräver istället upp till flera minuter för att nå en maximal effekt. Annat som skiljer xenonljus i jämförelse med andra lampor är dess låga energiåtgång (om man till exempel jämför med glödtrådslampor).

Till skillnad från en halogenlampan kan xenonlampan ej drivas av lågspänning från bilens batteri. Istället behövs ett så kallat elektroniskt driftdon samt en tändare. Driftdonets uppgift är att kontrollera strömmen till lampan. Då man tänder ljuset med en xenonlampa skickas en snabbt pulserande spänning. Detta gör att ljusbågen i lampan tänts. När själva ljusbågen har startats förgasas metallsalterna. Därefter börjar det elektroniska driftdonet successivt justeras från tändspänning till vad man kallar arbetsspänning, som är mer effektiv. När lampan är tänd genereras UV-ljus. UV-ljuset lämnar dock ej lampan eftersom ett UV-absorberande glasskikt finns placerat runt lampans bågrör. På så vis skadas ej UV-känsliga komponenter i lyktan såsom en del reflektorer och olika plastdelar.

Nedan finner du xenonbelysning av olika slag till din Volvo:

Allt i xenon till din Volvo

Xenonkonverteringar till Volvo

Xenonkit Volvo 850
Xenonkit Volvo S70
Xenonkit Volvo V70 (97-00)
Xenonkit Volvo S60
Xenonkit till Volvo S80
Xenonkit till Volvo V70 (00-07)
Xenonkit till Volvo XC70

Har du frågor kring lämplig belysning för din Volvo?
På nummer 060 210 80 hjälper vi dig via kundtjänst.

Och du, du vet väl att vi skickar din beställning samma dag då du beställer före 15:30!

 

Xenon, belysning, ljus, Xenonlampa, lykta,

 

Bi-xenon, optimera xenonljuset

 

Xenon, byt xenonlampa, belysning, volvo