Jacoby slutar på Volvo

Stefan Jacoby slutar som VD på Volvo. Efter att han i mitten av September fick en stroke har det varit tyst om när han kunde återgå till sitt jobb, först nämdes det en månad. Nu kom informationen helt oförberett från Volvo att Håkan Samuelsson som suttit i Volvos styrelse de senaste 2 åren tar över VD-posten. Jacoby tillträdde som Volvo-VD i samband med att Geely köpte Volvo från Ford.

Min spontana reaktion nu är, Fan det här var inte bra. Jacoby lyser verkligen bilintresse och beslutsamhet, jag tycker han passar Volvo som en hand i handsken, jag tror han var helt rätt person att få bilköpare som idag inte kör Volvo att förstå vad vi Volvonördar vet: Att Volvo är det grymmaste bilmärket med sin egna lyx kombinerat med sin lugna profil. Jacoby såg vilka detaljmisstag som Volvo genast var i behov av rätta till för att nå hela vägen fram till den resa som påbörjades för länge sedan.

Vi får se om Håkan Samuelsson är lika mycket bilentusiast som Jacoby, och inte bara en VD. Jag tror inte riktigt det, Helst av allt skulle jag vilja ha en person som Muller, men med glöden för Volvo och kanske mer ”tur”.

Nu hoppas vi att Volvo är inne på spåret som jacoby verkar ha haft. För mig är det att hasplåtarna på en XC skall ha en trovärdig aluminiumlook, att inredningspaketet Inscription skall vässas ytterligare, att den fyrkantiga klassiska volvolooken stannar med nästa V70…och så vidare. Volvo ska vara Volvo, de kunder som köper Volvo är precis lika mån om att det är en riktig Volvo som SAAB-köparna var av det var en SAAB-SAAB. De förstod aldrig GM och därför gick det den vägen det gick. Jag tänker DAF som blev Volvo 66, och SAAB 9-2.

Så nu går frågan till dig? Vad händer nu tror du, vilken väg tar Volvo, vad är en riktig Volvo år 2012?